6 начина да почистите мазета от мръсотия и затрупване

Най-добрият начин да поддържате вашите бетонни мазета е да планирате и да се придържате към редовен график за почистване. Като имате управляем график, вие ще елиминирате щетите на вашето мазе, което обикновено се причиняват от петна и мухъл.

Тук, на адреса: https://smetishte.com/pochistvane-mazeta-tavani-izvozvane-smetishte, може да се научите, как по-лесно да управлявате и по-разумно вашите мазета, за да бъдат професионално запечатани. Това също така ще гарантира, че вашите терени ще запазят своята функционалност и привлекателна текстура за дълго време.

Тези методи ще са от полза за хигиенизиране на вашия мръсен под!

  1. Организирайте старателно и цялостно почистване на мазета от всякакви боклуци. Освободете терена от всичко излишно, за да имате максимален достъп до всяко кътче. Излишните неща, както боклуци съберете в чували за смет и кашони и изнесете в преддверията, където няма да ви пречат.
  2. Изтъркайте много мръсните мазета с почистващ разтвор. Ако повърхността от бетон или бетонен блок е особено замърсена, добавете препарат и четвърт чаша амоняк към кофа с топла вода и изчеткайте разтвора, върху повърхността с твърда найлонова четка. Никога не използвайте метална четка; металните влакна могат да се хванат в бетона и да ръждясват. За наистина упорита мръсотия вземете допълнителен препарат, като добавите тринатриев фосфат към водата за измиване. Изплакнете с маркуч (течаща вода) по възможност и оставете да изсъхне. Използвайте прахосмукачка, за да отстраните излишната вода.
  3. Освежете миризливото мазе с белина. Плесента, която се настанява в мазето, излъчва неприятна миризма на плесен. Отворете прозорците, за да влезе въздух, използвайте вентилатори, за да подобрите циркулацията на въздуха и инсталирайте обезвлажнител, за да премахнете влагата. За да се отървете от гъбичния растеж, който е източникът на миризмата, смесете отвара от 30 до 50 грама домакинска белина на литър вода в спрей бутилка. Напръскайте стените и подовете с разтвора и ги изтъркайте с четка с найлонов косъм.
  4. Третирайте пода с избелващ прах. По-лесно решение за пода в миризливо мазе е да го поръсите с хлорна вар (избелващ прах, продава се в супермаркет). Оставете го да престои там, попивайки лошата миризма и микроорганизмите, които я причиняват. Оставете така за един ден, след което я изметете или почистете с прахосмукачка. Изхвърлете изметените отпадъци на открито. Ако миризмата продължава, запечатайте бетона с уплътнител за бетон.
  5. Отървете се от ефлоресценцията. Белият прах, който понякога се натрупва, върху бетонните стени или пода на сутерена е ефлоресценция, разтворими соли, които остават, когато водата проникне през бетона и се изпари. Почистете с твърда четка с найлонов косъм или мокър парцал, или моп. Ако се върне, може да се наложи да хидроизолирате стените на мазето.
  6. Отстранете петна от ръжда. Премахнете петна от ръжда, като ги поръсите със сух цимент и натъркате с малко парче каменна плоча. Комбинацията от сух цимент и камък действа като пемза и трябва да премахне петното.
  7. Преобразете сутерена си. Омръзна ли ви скучният сив бетонен под на мазето? Придайте му нов облик с водоустойчива замазка. Всички петна и други консумативи, от които се нуждаете, се продават в домашни центрове. Процесът е прост:
  • Изтъркайте пода с тринатриев фосфат (TSP) или подобен силен алкален почистващ обезмаслител и изплакнете с маркуч.
  • Докато подът е все още мокър, поръсете го със солена или фосфорна киселина и изтъркайте с найлонова четка с твърд косъм за около минута. Това прави повърхността грапава, така че да поеме по-добре петното. След 20 минути измийте пода с маркуч три пъти, за да изплакнете цялата киселина.
  • Когато подът изсъхне, използвайте бояджийски валяк с къс косъм на дълга дръжка, за да нанесете петното на части от метър на метър. Оставете петното да изсъхне за 24 часа, преди да стъпвате по него.

Източник: smetishte.com

Scroll to Top