Мъжете са по-малко хапани от дървеници, отколкото жените

Знаете ли, че: остатъчната ни коса продължава да има функционална роля, а именно – космите по тялото пречат на движението на паразитите и ни помагат да ги уловим по-лесно.

Статията е изготвена, чрез заимстване на четива от: Превента ДДДД ЕООД,

С какво още планираме да ви изумим днес, вижте тук:

Дървеница

Очевидно предците ни са били много по-космати от нас, а сега окосмяването по тялото се възприема от нас като атавизъм, еволюционна реликва. Но, въпреки, че на пръв поглед сме загубили космите по тялото, плътността на космените фоликули е същата като тази на маймуните със съответния размер. Тънките незабележими косми, образуват пух по кожата и са заели мястото на грубата коса, която покривала първобитните. Според изследователи от Университета в Шефилд (Великобритания) космите по тялото могат да ни служат добре. Те затрудняват живота на кожните паразити и ни помагат да ги хванем по-бързо.

За експеримента изследователите взели под внимание 29 студенти, които имали малко коса и по една обръсната ръка. След това поставили дървеници на обръснати и небръснати ръце и помолили участниците в експеримента да открият паразитите възможно най-бързо. Получили се парадоксални резултати. Оказало се, че е по-лесно да се намери дървеница на небръсната кожа, отколкото на кожата без косми. Очевидно учените в списание Biology Letters твърдят, че космите служат като детектори на движение, което улеснява навременното унищожаване на паразита, който смуче кръв. В същото време косата затруднява на самия паразит в избора на място, където би могъл да ухапе. Последното също увеличи шансовете за намиране на дървеница, преди да спре и да започне да хапе. Учените вярват, че окосмяването по тялото разваля живота не само на дървениците, но като цяло на всички кожни паразити.

Ето, защо мъжете са по-способни да улавят паразити, отколкото жените. Това е може би по-вероятно заради по-дебелите косми по тялото, но не означава непременно, че буболечки, въшки, бълхи и дървеници хапят мъжете по-рядко: кръвосмучещите насекоми избират участъци от кожата с най-малко окосмяване. Такива са като глезените и области, горе-долу еднакви и при мъжете, и при жените.

Изследователите не изключват факта, нито ни съветват да оставим космената покривка по телата си. Тяхната теза се свежда до това, че по онова време, жените избирали най-косматите за свой партньори. Следователно, тези с най-малко „бълхи“ мъже.

За пръскания срещу хлебарки, посетете официалната страница на сайта preventa.bg.

Scroll to Top