Домашни насекоми вредители и домашни паразити в апартамента

Някои видове насекоми и животни, които обитават нашата планета, живеят близо до нас. Сред тях има опасни насекоми (хлебарки, бръмбари, дървеници, молци, бълхи, комари и мухи, мравки), някой просто си остават насекоми. В домовете ни често живеят и други вредители, животни (плъхове, мишки). Всички те пречат на човешкия живот и са домашни вредители.

Домашните насекоми вредители могат да се заселят във всеки апартамент, независимо от качеството на жилището. Със сигурност всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с този проблем. Паразитите от насекоми в човешките домове – пълзят по храна, летят из апартамента, носят инфекция и представляват голяма вреда и опасност за човешкото здраве. Ухапванията от насекоми са също толкова неприятни.

хлебарки в апартамента

Една от причините за разпространението на насекоми е климатичното затопляне. В отопляваните къщи и апартаменти насекомите понасят по-лесно суровите климати и студени зими, така че броят им бързо се увеличава.

Ако в къщата или апартамента си имате паразитни насекоми и не знаете, какъв вид насекомо, лесно може да определете вида, сравнявайки го с видовете вредители на адрес: http://preventa.bg.

Дървеници – те са кръвосмучещи насекоми. Дървеницата е ектопаразит и се храни от хора и топлокръвни животни с кръвта им.

Захарна сребърна рибка или обикновена сребърна рибка (на латински Lepisma saccharina) е малко безкрило насекомо от ордена на четинките, което често живее в жилищни сгради (в банята, тоалетната) или в складове за храни.

Домашен молец – това е събирателно наименование за сравнително дребни насекоми от порядъка Lepidoptera (пеперуди, Lepidoptera), водещи са главно през нощта и здрача. Молците са селскостопански вредители и увреждат имуществото.

Домашни мравки – известна още и като Фараоновата мравка, тя е от семейството мравки, които отдавна обичат човешките жилища, вариращи са в размер от 2 до 2,5 мм. по дължина. Те често се срещат в кухнята, където получават храна.

hlebarki

Домашни хлебарки – това са видове хлебарки, които живеят директно в човешки жилища. Любимото място на домашната хлебарка е кухнята, богата на изобилие от храна. Топлолюбивите, влаголюбивите и много подвижните насекоми са предимно нощни.

Статията е изготвена с любезното съдействие на PREVENTA.BG.

 

Scroll to Top