Климатици – защо трябва да се притеснявате за въздуха в дома

Когато мислите за замърсяването на въздуха, вероятно ще видите, че смогът се утаява в най-големите градове в света. Може да се замислите за пушеци и прах, които се изхвърлят на улици по милиони пъти на ден за и от работа, училище и всичко между тях. Това, което най-вероятно няма да помислите, когато чуете, терминът „замърсяване на въздуха“ е вашият собствен дом.

Но истината е, че въздухът в затворени помещения е по-замърсен от външния въздух, включително големите градове. Въздухът в домовете обикновено е 2 до 5 пъти по-замърсен от външния въздух. Това е тревожно, особено защото мнозинството хора прекарват по-голямата част от времето си на закрито, от дома си до офиса, училището или магазина, а може би и в ресторант вечер.

Разбира се, ако имаме късмет, къща с двор в хубавите слънчеви дни може да сте повече на вън. Отивате в парка или пиете кафе на тераса. И така, откъде идва вътрешното замърсяване?

Изгорели газове, керосин, тамян, масло, дърво, въглища, цигари или други форми на тютюн, някои продукти за почистване и лична хигиена и разбира се филтрите на непочистения климатик.

Обща влага или мокри килими, също допринасят за развитието на плесени, бактерии и мухъл;

Вредни строителни материали като азбест, олово или формалдехид;

Неефективни или повредени системи за ОВК;

Замърсителите, които идват отвън, включително замърсяване на открито, радон и пестициди;

Животни от домашни любимци, насекоми и прах.

Горенето на гориво, за отопление, отделя въглероден оксид сред другите замърсители, а огъня във вашата камина е със собствен набор от замърсявания. Всекидневните почистващи продукти могат да съдържат вредни химикали. Например „освежителят за въздух“, който използвате, всъщност може да навреди на вашия въздух, вместо да го почиства. Замърсяването отвън, включително изгорелите газове от вашия гараж, се промъква през отворените врати и прозорците или вентилационните отвори.

Как ще се отразят замърсителите на въздуха в затворени помещения

Различните замърсители ще повлияят на тялото ви по различни начини и ще навредят на повече от другите. На най-основното ниво вътрешните замърсители ще причинят симптоми, които повечето хора, които страдат от алергии, знаят добре: воднисти очи, кашлица, кихане и задух. С течение на времето дребните проблеми с алергиите могат да се превърнат в основни, когато хората многократно са изложени на същите замърсители с течение на времето.

Какво можете да направите, за да намалите замърсяването на въздуха в помещенията

Изберете по-редовна форма на лична хигиена и почистващи продукти, които не внасят вредни токсини във вашия дом.

Ако живеете в по-стара къща, уверете се, че домът е без азбест и оловна боя, особено при ремоделиране.

Не използвайте пестициди на закрито.

Разгледайте за влага в области като мазето. Уверете се, че не оставяте килими, завеси или кърпи мокри.

Изберете въздушен филтър за климатик: http://ddclima.bg/klimatik/stenni-klimatici/daikin-ftxb35crxb35c с подходящ рейтинг MERV и го сменяйте редовно.

Пушенето нека остане за на открито, вместо вътре в дома ви.

Проверете дали газовите нагреватели функционират правилно и дали пламъкът е син.

Почиствайте комина годишно.

Смяната на филтрите за въздух на вашето AC трябва да са чистени редовно. Тук може да се консултирате и за избора на климатик.

Запознаване с причинителите, които замърсяват въздуха в помещенията ще ви помогне да се учите и как да се борите, за по-чист въздух в жилището си.

 

 

 

 

Scroll to Top