Как правилно да поддържаме климатика

Всяка домакиня знае, че уредите в къщата искат грижа, внимание и поддръжка, а когато това се превърне в част от рутината на ежедневието, то и почистването става много по-лесно.

Има две групи хора и едните от тях, приемат, че в домакинството има устройства, които са 100% женски, а другите 100% мъжки. За разлика от тях, климатици модел дд трейд не може да се приравни към нито една от тези групи, защото е еднакво употребяван, както от мъже, така и от жени.

И докато разделяте уредите съобразно пола и това, кой да поеме грижата за тях, то ето, какво ни съветват още специалистите:

Почистването на климатик се прави на външния модул, като за целта климатика се изключва от контакт и електрическа мрежа. Самото почистването се свежда в почистване с кърпа или студена вода. Всичко се прави внимателно и без силни препарати.

Важното тук е водата, за почистване на климатика да не е гореща. Вода с температура над 45 градуса може да увреди, обезцвети или деформира климатика.

Профилактика на климатик трябва да се прави на филтрите и на движещите части. Такава се изразява в смяна на фреон, смяна на филтри. Почистването на въздушния филтър се извършва един път на 3 месеца. Годишна профилактика на климатик се извършва от сервиз по поддръжка.

Аварии и други проблеми с климатик – докато е в гаранционен срок климатика, фирмата, от която е закупен носи отговорност, но ако възникне неизправност, преди да потърсите специализиран сервиз проверете срока на гаранция. Такъв е 2 години, а много фирми днес предлагат и възможност за удължаване. Това става при закупуване и срещу доплащане. Когато климатика е в гаранционен срок, по неговата поддръжка се занимават техници от фирмата, от която е закупен. Такъв диагностицира проблема в най-кратки срокове. Когато гаранционният срок на климатика е изтекъл, може да се потърси оторизиран сервиз за ремонт на климатици, монтаж и демонтаж.

Scroll to Top