Как и къде в мебелите на дома да поставяте акцент

Вглеждали ли сте се някога в силуета на стар град? Без отчетливи улици, извисени куполи или кули по обществените сгради, покривите и дърветата ще са скучна картинка. Така става и с домовете ни, когато в тях присъстват стари мебели и мрачни цветове.

Вглеждали ли сте се в пръснатите из паркове статуи и скулптури, поставени върху тревата? Изглеждат непосредствени и живи. Ако само една от тях бъде поставена на постамент, то тя мигновено спира да е скучна. Така е и с детайлите около изграждане интериора на дома.

Вглеждали ли сте се в съдебна зала, където столът на председателя е с по-висок гръб? Замисляли ли сте се, колко по-ведра и приятна е обстановката, когато около една маса са събрани хора, които вземат по равно участие в разговори, а не едните да са пренебрегнати за сметка на други? Така е с всичко в заобикалящата ни среда. Всяко одухотворено и не нещо, трябва да има свое място. В противен случай се създава скучна среда, неравностоен разговор, недостатъчно настроение.

По същия начин има жилища, където дори вратите са толкова еднакви, че на входа им гостът трябва да попита накъде върви, за да не обърка дневната със спалня.

Подобни примери служат за контраст, но са и чудесен пример за това, колко скучен би бил живота ако е моногамен.

За да не изглежда така и домът ви, научете за фирми предлагащи следните услуги:

Почистване на дворове с фирма FORI.EU.

Извозване на отпадъци до SMETISHTE.COM

Хамалски услуги за извозване на стари мебели ХАМАЛ.BG.

Чрез поставяне на контрасти, противопоставянето на формите е подсилено, за да може формите да изпъкват и да създават впечатление за по-силно изразени акценти. Така може да се създаде характер на помещенията и емоционално въздействие. Тези акценти могат да са постоянни, пряко обвързани с организацията и подреждането на вещите в жилището, или временни, насочени към конкретно преживяване. Постоянните акценти са свързани най-вече с функционалните особености на интериора. Чрез подчертаване на части или вещи, дадено помещение остава запомнено. Така например кътът за общуване е постоянен акцент в дневната стая.

При тапицирани гарнитури центърът се пада над масичка, а канапето и фотьойлите, както и осветителните тела са ориентирани към главната мебел, в случая масичката.

Ако обаче изнесем масичката и разпръснем фотьойлите на различни места из дневната, не само гостът, но и ние самите като домакин, бихме се чудили къде да седнем.

 

Scroll to Top