Как да изберем порода дърво за пода

Преди да поставите настилката в кухнята, трябва да разбера кои са най-популярните видове дърво и кое от тях е най-подходящо за използване в специфични „кухня“ и условия. В тази статия ще разгледаме подови настилки: дъб, ясен, орех, тик, бук, явор и др. най-използвани в направата на паркет. Имайте предвид, че има и други опции, като липа, лиственица, бор, бреза и пр., които също се ползват, макар и не така системно.

Свойствата и външния вид на паркета определят качеството и степента на дървото, от което е направен. На първо място, трябва да се обърне внимание и повече грижа на масивната дървесина.

В допълнение, всяко дърво има свои собствени характеристики на взаимодействие с околната среда, структурата и цвят.

Традиционно се използва за паркет масивно дърво от дървета. Тази част, която е по-твърда и издръжлива. Сред най-използваните са дъб, бук, ясен, явор, габър. Но ако си падате по екзотични, такива са паркет от „азиатски“ или „африкански“ материали на – бамбук, махагон, мербау, тик, венге, писия.

Паркет от дъб  – това е печеливша комбинация от стил, качество и красота. Този паркет е силен, красив, с ясно изразена текстура, устойчив на различни среди. Престоял във водата, цветът му е добър и може да варира от зелено до кафяво и черно. Погледни тук.

Паркет от бук – в унисон с дъбът той също така има уникални свойства. Той е толкова силен и грациозен, че почти няма вероятност по него да се появи пукнатина. Неговата хомогенна структура и наситено жълто-червени нюанси дават топлината в стаята и усещане за комфорт. За да подобрим представянето.

Ясен за паркет играе също важна роля с леки нюанси на жълто. Дървото е много удобно за обработка и притежава голяма еластичност.

Кленов паркет заслужено принадлежи на Хамелеона. С течение на времето, променя цвета си от бял до мед. Изглежда страхотно, за разлика от тъмните видове и се съчетава чудесно с други мебели.

Орех дава ясен поглед и облекчение, топла и дълбока визия на всяко помещение. Орехът е устойчив на деформация, не се чупи по време на сушене и дава уют на стаята.

Бамбуков паркет – ивиците му са компресирани хоризонтално или вертикално. Ограничава натиска на влага, малко податлив е на механичен стрес, деформация и непретенциозен към измененията на времето.

Scroll to Top