Многофазен сън – начин да се спестите време или подигравка

„Или ще управлявате деня си или той ще ви управлява“.

Спестете време!

Какво се разбира под термина „многофазен сън?“ Многофазният сън – това е начин да се редуват епизоди на кратки периоди от сън, за повече будност. Тогава денят се разделя на няколко части. Сериозни изследвания на многофазен сън, не се правят. Това е един от малкото аспекти, в който не може да се експериментира с хора. За сметка на това обаче роля в изследванията имат някои ентусиасти, които сами експериментират върху себе си.

Ако вие искате да опитате нещо ново, то насочете се към онлайн матраци за качествен сън!

Смята се, че с помощта на многофазен сън може да се съкрати времето за сън до 4-6, а според някои източници и до 2 часа на ден, което освобождава голямо количество допълнителна свободно време.

Произходът на понятието „многофазен сън“

Научно доказано е, че някои видове животни живеят в този режим. По отношение на лицето на този феномен може да се позовавам на имена като Леонардо да Винчи и Никола Тесла. Това, което се знае за тях е, че 4 часа на ден (по 10-15 минути на всеки час) и 2-3 за втория са били напълно достатъчни. Мнозина приписват производителността на тези гении като техника на сън.

Съвременните последователи на многофазен сън се ръководят в своите усилия да променят ритъма на живот на по-великите. Нека се опитаме да разберем дали може да се намали времето за сън? Преди това вижте как може да започнете скромен живот.

В многофазен сън най-честата техника е:
6 до 30 минути, като резултат, получават се 2 часа сън на нощ.

За всеки 4 часа 20 минути сън и това дава 2 часа сън на нощ.

Дълъг сън на нощта – 2-3 часа и 3 епизода по 20 минути през деня.

Добре известен метод е и 05:00 в следобеда по 1 час.

Нощна продължителността на съня 2 часа и следобедна от 20 минути.

Техники полифазов сън

Можете да видите, че първите две и последните методи по-скоро като подигравка на тялото.

Какво пречи на прехода към многофазен сън

В желанието си да има повече време за събуждане разбираемо желанието на човек е свързано и с някои препятствия. Така, че проблемът идва от:

Адаптиране – преминаване към нов режим на сън, което е изключително трудно – тялото се съпротивлява „тормози“ другия. Адаптационният период се удължава от 3-4 седмици, през който човек се чувства уморен и може да се развие депресия.

Работа – не всеки има възможност да коригира планирания график за сън. На някой работния ден е през нощта, но повечето така или иначе трябва да гледате най-малко 8 часа на деня само по време на работа, без да се включват време на път.

Живот и време прекарано със семейни хора, се определя до голяма степен не само от собственото желание, но също така от членовете на семейството, а не всеки ще може да се комбинира с многофазен сън според начина  на живот.

И какъв е резултатът?

Според малкото привържениците на многофазният сън, в допълнение към по-голямо количество свободно време се дава усещане за еуфория, трезвен ум и повишена скорост на възприемане и мислене. Изборът на всеки индивид – отивам за него!

Scroll to Top